Medžių genėjimas – kada geriausia tai atlikti?
Ar ruduo, ar pavasaris, ar žiema – medžių genėjimas yra aktuali tema visai metų laikais. Genėjimas yra skiriamas į dvi rūšis – genėjimas vasaros metu ir genėjimas žiemos metu (ne vegetacijos metu). Apskritai rekomenduojama genėti ne vegetacijos metu.
Kada geriausia genėti vaismedžius?
Kada genėti medžius lemia ne tik tinkamas laikas konkrečiai medžio rūšiai, tačiau ir sodo dydis ir galimybės. Mažuose soduose, kur medžių nėra itin daug, genėti galima pradėti vasario-kovo mėnesiais ir baigti genėjimą iki balandžio. Tuo tarpu dideliuose, dažnai komerciniuose soduose, norint spėti iki žydėjimo, tenka genėjimo darbus pradėti dar sausį ir genėti iki gegužės arba kol prasideda žydėjimas. Genėjimą derėtų pradėti nuo atspariausių šalčiams medžio veislių, pavyzdžiui, iš Mekintošo veislės obelų ir iš jos kilusių kitų veislių, tokių kaip Melba, Kortlendas, Spartanas bei Lobo. Toliau tęsti galima su kitomis obelų veislėmis, tuomet galima genėti kriaušes, slyvas ir vyšnias. Nusprendus genėti anksti vertėtų atkreipti dėmesį į oro prognozes. Jei artimiausiu metu planuojamas apie -20oC šaltis, tuomet reikėtų susilaikyti nuo genėjimo – ką tik nugenėtas medis gali nušalti, nes lengvai pažeidžiami šalia pjūvio esantys audiniai.
Genėjimas vasarą – galimas?
Yra susidaręs įspūdis, jog vasarą genėti medžių negalima. Tai klaidinga nuomonė. Medžių genėjimas vasaros metu yra įmanomas, tačiau jo rezultatai yra kitokie nei genint ankstyvą pavasarį. Genėjimas šiltuoju metų laiku stabdo vaismedžių augimą. Todėl toks genėjimas naudingas tankiai susodintuose, dideliuose soduose. Genėjimas vasarą padeda pagerinti ir derlių, todėl likus ne mažiau nei mėnesiui iki vaisių skinimo galima išpjauti vilkūgius nuo pagrindinių šakų ir vainiko viršutinėje dalyje. Genint iki vaisių skynimo, galima išpjauti tik tų metų nederančius ūglius.
Išimtis taikoma trešnėms ir vyšnioms, šių genėti dar nenuėmus derliaus negalima. Taigi jos genimos iki žydėjimo arba po uogų nuskynimo. Tuo tarpu vaiskrūmiai dar kita istorija. Aviečių stiebai pjaunami vos tik nuėmus uogas (pjaunami tik derėję stiebai). Juodieji serbentai, raudonieji serbentai ir agrastai turėtų būti išretinti rugpjūčio mėnesį, po uogų nuskynimo.